Najpiękniej położona restauracja w San Sebastian i pod wieloma względami wyjątkowa.

Szefem kuchni w Akelarre jest Pedro Subijana, absolutna legenda kuchni w krainie Basków. To on uczył innego fenomenalnego szefa – Martina Berasategui – a ten z kolei był mentorem dla Eneko Atxa.

Każdy z tych szefów to inne pokolenie, ale łączy ich zamiłowanie do kuchni eksperymentalnej i… każdy z nich ma na koncie co najmniej jedną restaurację z trzyma gwiazdkami Michelin.

Okna Akelarre wychodzą wprost na Zatokę Biskajską. Widok jest oszałamiający, a sam hotel, w którym znajduje się restauracja – przepiękny.

Lunch co prawda zaczęły bardzo przeciętne amuse bouche, ale po nich wszystko już było perfekcyjne. Niesamowite jest to, jak Szef potrafił na talerzu połączyć produkt z “efektami specjalnymi”.

Na przykład jednym z dań były liście sałaty przykryte “kroplami deszczu”. Tylko, że krople nie były kroplami, a jeden z liści był zrobiony z foise gras. Całość tworzyła nieprawdopodobną kombinację, która naprawdę oszukiwała zmysły.

Co najważniejsze, w żadnym daniu efekty nie przesłoniły głównego produktu, a jedynie pozwoliły go pokazać w pełnej okazałości.

Gwiazdki/Nagrody/Wyróżnienia:
Michelin ***

Adres: Akelarre, San Sebastian, Hiszpania
akelarre.net